De elektrische fiets, ook wel E-bike genoemd, wordt steeds populairder binnen Nederland. Door de ondersteuning die een elektrische fiets biedt wordt de fiets in vele gevallen ineens een interessante vervanging van de auto. Afstanden tot 20 tot 30 kilometer zijn ineens een peulenschil in plaats van een rot end. Een steuntje in de rug wanneer je bergop fietst, wat hulp bij tegenwind of natuurlijk ondersteuning bij het optrekken. Deze voordelen maken het fietsen op een e-bike een stuk aantrekkelijker. Elektrische fietsen heb je in veel verschillende vormen, maten en prijsklassen. Voor bijna alle fiets modellen zijn er op dit moment uitstekende elektrische alternatieven verkrijgbaar.

 

Dingen om van te voren over na te denken

Bedenk goed waar je de elektrische fiets voor wilt gebruiken. Wil je elke dag naar je werk fietsen? Wil je lange tochten maken? Gebruik je de fiets grotendeels voor korte ritjes naar de supermarkt of familie en vrienden? Elke vorm van gebruik heeft een andere eis die je aan de fiets, en vooral de motor, moet stellen. In het algemeen geldt dat je voor korte stukjes beter af bent met een fiets waarvan de accu een kleine actieradius heeft. Dit toch vaak goedkoper, omdat de accu het duurste onderdeel van een elektrische fiets is en de fiets meestal lichter is dan een E-bike met een grotere actieradius. Hetzelfde geldt andersom. Wil je voornamelijk lange tochten gaan maken, zoek dan een model uit waarvan de actieradius een stuk groter is. Zodat je gedurende de tocht gebruik kunt maken van de trapondersteuning. Hoe hoger het vermogen, hoe beter de fiets je kan ondersteunen wanneer je berg op rijdt.

 

De ondersteuning

De ondersteuning bij een elektrische fiets kan in verschillende varianten komen. Over het algemeen zijn er twee soorten ondersteuning.

 

1. Rotatie-ondersteuning

Wanneer je begint met fietsen, herkent de motor de beweging en zal deze direct ondersteuning bieden. De ondersteuning blijft continue, zolang je blijft trappen. Op sommige E-bikes zijn er verschillende programma's. Een minimale ondersteuning tot een ruime trapondersteuning. In principe maakt het bij deze vorm van ondersteuning niet uit hoe hard je trapt. De ondersteuning blijft toch wel gelijk.

 

2. Trapkrachtondersteuning

Hoe meer kracht jij op de pedalen uitoefent, hoe meer ondersteuning de elektrische fiets je zal geven. De kracht wordt gemeten door een sensor en deze zorgt ervoor dat de E-bike meer ondersteuning biedt wanneer je veel kracht uitoefent. 

Leave a comment